Onko lentopelko yleistä?

Noin 20-30% ihmisistä kärsii jonkinasteisesta lentopelosta. Pelon voimakkuus vaihtelee suuresti. Osalle lentäminen tuntuu vain epämiellyttävältä, osalle lentopelko aiheuttaa puolestaan voimakkaampia oireita. Noin 8% ihmisistä ei suostu matkustamaan pelkonsa vuoksi ollenkaan lentokoneella.

Eli voidaan sanoa että lentopelko todellakin on yleistä.

 

 

Lentomatkustaminen puolestaan yleistyy ja kasvaa koko ajan. Turvallisuus paranee entisestään. Lentolippujen hinnat laskevat, lentoyhteydet paranevat. Maailma on pienentynyt viime vuosina aivan huikeasti. Pääset käytännössä reilussa vuorokaudessa Helsinki-Vantaalta lähes minne tahansa suureen kaupunkiin maailmalla. Lentopelko rajoittaa voi siis rajoittaa pelosta kärsivän elämää huomattavasti.

Mistä ihmisen lentopelko sitten johtuu? Miksi se on niin yleistä? Syitä tähän on monia. Lentäminen itsessään voi aiheuttaa pelkotiloja. Tämä puolestaan voi johtua esimerkiksi tiedotusvälineiden toiminnasta. Lento-onnettomuutta tai jopa pelkkää läheltä piti-tilannetta uutisoidaan huomattavan paljon herkemmin kuin vastaavaa tapahtumaa vaikkapa tieliikenteessä. Lento-onnettomuuksien tutkinnasta on tehty televisiosarja, jossa kymmenien vuosien aikana tapahtuneita onnettomuuksia käydään läpi uudestaan ja uudestaan. Kyseinen sarja pyörii televisiossa illasta toiseen. Tilastoja tuntematta syntyy vääjäämättä se kuva että lentokoneita tippuu taivaalta yhtenään. Ei ole ihmekään että ihmisille syntyy lentämisestä vaarallinen kuva!

Lentopelkoa voivat aiheuttaa myös muut pelkotilat jotka eivät suoraan liity lentämiseen. Esimerkkinä tästä vaikkapa ahtaan paikan kammo tai hallinnan menettämisen pelko.

Eli jos pelkäät lentämistä, et todellakaan ole yksin. Ja mikä tärkeintä; voit päästä lentopelostasi eroon.

Haluatko tietää lisää lentopelosta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *